medika logo
HR  EN
logo medika

Izdanja Medikinih kalendara

Kalendar 2016. - Medika i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Hrvatsku likovnu umjetnost 2. polovine XX. stoljeća obilježile su raznovrsne umjetničke pojave te brojne umjetničke osobnosti koje su tragale za modernim izrazom i progresivnim umjetničkim kretanjima. Nakon kratkog razdoblja dominacije socijalističkog realizma u poratnim godinama članovi zagrebačke grupe EXAT 51 (Eksperimentalni atelier) objavom manifesta 1951. obilježavaju odlučan prekid s tradicijom - zalažu se za slobodu umjetničkog stvaranja i ekperiment kao metodu, okreću se Zapadu te afirmiraju aktivni odnos umjetnosti i društva. Članovi grupe bili su slikari Vlado Kristl, Ivan Picelj i Aleksandar Srnec te arhitekti Bernardo Bernardi, Zdravko Bregovac, Zvonimir Radić, Božidar Rašica i Vjenceslav Richter.

Kalendar 2015. ZLATAN VEHABOVIĆ – Distopija utopije

Sve što nas u djetinjstvu određuje u okvirima fantazijske zbilje unutar trodimenzionalne zbilje stvarnosti određenog mjesta, prostora i vremena utkano je u našu sadašnjost i budućnost koje jesmo ili nismo svjesni – u našu prezentsku zbiljnost. Fantazija i imaginacija, igra i kreacija, snovi i realizacija; dijelovi zamišljenog sustava unutar sustava realnosti koji se tumači, simbolički osvještava.

Kalendar 2014. Damir Fabijanić

Damir Fabijanić (1955.) intrigantan je fotograf s izrazitim stavom o fotografiji kojom tumači svijet oko sebe: čovjeka u odnosu prema prirodnoj i kulturnoj baštini u svojoj esenciji; fizičkim scenarijem u kojem se prepliću kulturno naslijeđe s fotografom promatračem - interpretatorom i stvarateljem viđenog.

Kalendar 2013. Matko Vekić

Slikar Matko Vekić prošao je u više od jednog desetljeća rada iznimno zanimljivu problemsku i motivsku amplitudu i nametnuo se kao jedan od najozbiljnijih autora suvremene hrvatske likovne umjetnosti. Njegov se ugled dijelom temelji na neupitnoj vjernosti odabranome mediju, a dijelom na sustavnoj modifikaciji tradicionalnih mogućnosti slikanja. I upravo to povezivanje tradicije i novih trendova Medika prepoznaje kao poveznicu sa slikarskim opusom Matka Vekića.

Kalendar 2012. djela iz Moderne galerije

Devedesetu godišnjicu rada Medika obilježava inventivnim kalendarom s djelima iz fundusa Moderne galerije. Vrednovanjem ponajboljeg iz hrvatske moderne kulturne baštine isprepleću se svjetovi dviju ustanova, gospodarstvene i kulturne, u zajedničkom cilju predstavljanja vrhunskih djela hrvatske kulture. Umjetnost prožima sve segmente čovjekova bivanja. Umjetnost je život / Zdravlje je život. Koliko umjetnost djeluje na duhovno određenje i duševno zdravlje čovjeka, zna svatko tko se prepustio snazi umjetnosti.

Kalendar 2011. Damir Medvešek

U suradnji s akademskim slikarom Damirom Medvešekom, Medika d.d. ove je godine za vas pripremila kalendar za koji vjerujemo da će vam još više približiti umjetnost portretiranja.
Parafrazirajući g. Branislava Glumca koji naglašava snagu ovih portreta i navodi energiju kojom isti zrače, želimo istaći nadu da i naša suradnja zrači istom snagom. Veledrogerija smo koja osluškuje vaše želje i trudimo se biti prepoznatljivi na tržištu po kreativnom odnosu prema kupcima kao i kvaliteti robe i usluga, visokoj inovativnosti u distribuciji te istaknutoj društvenoj odgovornosti i etičnom poslovanju. Želja nam je ovim kalendarom biti uz vas u vašim radnim prostorijama, vašim domovima i u svim onim trenucima života koji nas dodatno obogaćuju.

Kalendar 2010. Zoltan Novak

Medika d.d. i ove je godine za vas pripremila kalendar, ovaj put u suradnji s akademskim slikarom Zoltanom Novakom.
Kao najstarija veledrogerija u Hrvatskoj svjesni smo važnosti tradicije i iskustva, ali smo, isto tako, okrenuti budućim vremenima i izazovima koje nam ona nose. Nekonvencionalni pristup umjetnosti i pogled u budućnost Zoltana Novaka poveznica je s našim težnjama da uvijek budemo moderna i vodeća veledrogerija primjerena novim trendovima.

Kalendar 2009. Tihomir Lončar

Tihomir Lončar rođen je u Vinagori 1953. godine. Po završetku osnovnog školovanja upisuje slikarski odjel Škole primjenjenih umjetnosti u Zagrebu koju je završio 1974. Iste godine upisuje studij slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirao je u klasi Vasilija Jordana.
Prvu samostalnu izložbu priredio je 1985. godine.