medika logo
logo medika
Individualni pristup oralnoj higijeni - 2015.

Opstipacija - 2015.

Hemoroidi

Autor: dr. sc. Hrvoje Silovski, dr. med., specijalist kirurg, uži specijalist abdominalne kirurgije

KBC Zagreb Klinika za kirurgiju, Zavod za gastrointestinalnu kirurgiju

Hemoroidi su spušteni analni jastučići. Takve jastučiće imamo od rođenja, a spuštaju se tijekom života. Analni jastučići pomažu u preciznoj kontroli stolice. Služe boljem brtvljenju, slično kao gumice na slavini, sprječavaju izlazak plinova i tekućina.

S vremenom mišićne i elastične niti kojima su analni jastučići pričvršćeni za stijenku analnog kanala pucaju te se ti jastučići spuštaju i na kraju ispadaju iz analnog kanala. Zbog toga više ne mogu obavljati svoju funkciju pomaganja u kontroli stolice već počinju izazivati tegobe.

Hemoroidi nisu opasni niti ugrožavaju život, no simptomi koje izazivaju izrazito su neugodni.

Odgovarajućom prehranom možete spriječiti nastanak hemoroida i olakšati postojeće tegobe. Nasreću, nisu potrebne nikakve radikalne promjene u prehrani niti stroge dijete. Preporučena dnevna količina vlakana za dobar rad crijeva je 25 do 30 grama. Unos dovoljno vlakana i dosta tekućine (voda, sokovi, čaj…) omogućit će mekanu i redovitu stolicu, što je vrlo bitno za liječenje hemoroida.

Redovita sportska aktivnost nije povezana s povećanom učestalosti hemoroidalnih tegoba. Hodanje, plivanje, vježbanje na aerobnim spravama (steper, orbitrek – eliptical) korisni su za zdravlje općenito ali i za poticanje rada crijeva pa ih mi redovito preporučujemo našim bolesnicima.

 

OPSTIPACIJA U ODRASLOJ DOBI I TRUDNOĆI

Autor: dr. med. Tihomir Kekez, specijalist kirurg, uži specijalist abdominalne kirurgije

KBC Zagreb, Klinika za kirurgiju, Zavod za gastrointestinalnu kirurgiju

Opstipacija je stanje tijekom kojeg nuždu obavljate rjeđe od tri puta tjedno, popraćeno tegobama kao što su tvrda stolica, napinjanje, potreba za dugim sjedenjem na zahodu i osjećaj nepotpunog pražnjenja, kao da je nešto u crijevu ostalo nakon stolice. Normalno je ako netko ima tri stolice dnevno, ali i ako ima tri stolice tjedno. Važno je da nema popratnih simptoma.Opstipacija je jedan od najčešćih poremećaja probave, od kojeg pati 16% žena i 12% muškaraca (žene općenito imaju sporiju probavu). Kako starimo probava se usporava i kod jednih i kod drugih pa je svaki treći čovjek stariji od 65 godina opstipiran. U većini slučajeva opstipacija nije opasna. Ako tvrda stolica i napinjanja pri nuždi dulje traju, nastat će hemoroidi, analna fisura ili ispadanje sluznice debelog crijeva.

Opstipacija nije bolest već simptom, slično kao i povišena temperatura. Različiti uzroci mogu dovesti do sporog rada crijeva. Crijeva se uspore zato što valovi koji pokreću sadržaj rjeđe nastaju ili oslabe. Prema uzroku nastanka opstipacija se dijeli u dvije grupe: primarna (funkcionalna opstipacija) i sekundarna, koja je posljedica uzimanja lijekova ili bolesti.

Liječenje opstipacije prema smjernicama Američkog gastroenterološkog društva treba biti postupno. Pet koraka liječenja uključuju: vodu, tjelovježbu, vlakna, osmotske laksative i stimulativne laksative. Nažalost opstipacija se najčešće počinje liječiti stimulativnim laksativima što je pogrešno.

Glavni problem liječenja opstipacije u trudnoći je to što treba liječiti majku, ali ujedno zaštititi plod. Voda, vježbanje i vlakna u prehrani smatraju se sigurnima u trudnoći.

OPSTIPACIJA U DJECE

Autor: prim. Alemka Jaklin Kekez, dr.med., specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

Opstipacija ili zatvor vrlo je čest problem u djece s kojim se suočavaju roditelji i liječnici. Pod tim pojmom podrazumijeva se neredovita stolica, otežana i bolna defekacija tvrde stolice, tj. poteškoće kod defekacije koje traju preko 2 tjedna. Opstipacija, a pogotovo popratne tegobe (bol u trbuhu, pojava krvi na stolici, prljanje rublja stolicom, smetnje mokrenja) signal su zbog kojih se roditelji često upućuju liječniku. Tako je 3-5% svih posjeta pedijatru i 25% dolazaka pedijatrijskom gastroenterologu vezano za probleme opstipacije. Ukupno se procjenjuje da od opstipacije pati 0,3-8% djece. Najveća incidencija tegoba obično je u dobi između 2 i 4 godine života, s većom učestalošću u dječaka. Često postoji obiteljska sklonost, tj. pozitivna obiteljska anamneza registirana se u čak 28-50% opstipiranih.

Odstupanje od uobičajenog broja stolica, jako tvrda ili stolica velikog kalibra, poteškoće kod evakuacije, rijetko idu kao izolirani simptom. U 33% slučajeva uz opstipaciju javalja se i bol u abdomenu, a u oko 68% bol tijekom akta defekacije, zbog čega sve može dramatično izgledati. Roditelji ponekad ne prepoznaju da je razlog boli ili plaču opstipacija, te bolove navode kao dominantan simptom. Alarmantan znak zbog kojeg se nerijetko odmah ide liječniku je pojava krvi na stolici ili papiru. To je najčešće rezultat prolaska voluminozne i tvrde stolice zbog čega nastane puknuće kože anusa (fisura ili ragada). Razlozi koji dovode do opstipacije mogu biti organski ili funkcijski. Organski uzrokovane opstipacije u podlozi imaju određeni patološki poremećaj, dok su funkcijske one gdje ne nalazimo objektivnog patološkog razloga.