medika logo
logo medika
Kalendar za 2020.
Kalendar za 2018.

Kalendar za 2019.

Lena Kramarić

Likovna kritika Lenu Kramarić spominje kao jednu od rijetkih umjetnica mlađe generacije koja na hrvatskoj kulturnoj sceni donosi nešto sasvim konkretno i prepoznatljivo.

Nikad nisam krio koliko volim Lenin rad i smatram je poštovanja vrijednom umjetnicom izgrađenog stila i osobnosti, čiji je aksiološki sustav odnjegovan na djelima visoke kulture i umjetnosti. Ona je građanski intelektualac u pravom smislu te riječi, razvijenih estetskih kriterija, uljuđena, nenametljiva, profnjena, senzibilna. Umjetnica iznimne erudicije i radnog elana, svoja, jedinstvena autorska osobnost i izrazita individualka.

Njeni radovi raskošno su fligransko tkanje u kojima sugestivno bilježi svoja raspoloženja, poigrava se znakovljem i osobnim simbolima, a u svakoj njenoj slici postoji taj tako prisutan unutarnji dijalog, zapitanost o složenosti života, dilemama ostanka i odlaska. I sav taj njen likovni izričaj, psihološki doživljaj i emocionalna atmosfera kojom zrače njeni radovi uvijek su bez pretencioznosti, dijeljenja lekcija, ali su zato uvijek pomalo sjetni, s daškom humoreskne introspekcije.

U bezosjećajnosti suvremenog društva, obezvrijeđene predmetnosti i s hrpom imperativa nejasnih vrijednosnih uporišta, Lena stvara umjetnost imanentnu svome biću, a njena žudnja za životom puna je uzvišene ljepote, snage, nade.

Iz teksta Pave Jančića, za izložbu Dnevnik čitanja u Domu Marina Držić u Dubrovniku

Kalendar za 2019.