medika logo
logo medika
Kalendar za 2021.
Kalendar za 2019.

Kalendar za 2020.

Grgur Akrap

Grgur Akrap rođen je 1988. u Zagrebu. 2013. diplomirao je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Damira Sokića. Član je HDLU-a od 2012, a HZSU-a od 2018. godine.

Izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada od kojih se posebno ističu Nagrada za mladog umjetnika na 3. bijenalu slikarstva, Nagrada Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu na 51. Zagrebačkom salonu, Nagrada Iva Vraneković – umjetnik umjetniku na 4. bijenalu slikarstva i Grand Prix Erste Fragmenata 15.

Živi i radi u Zagrebu.

 

"U novoj generaciji umjetnika, koji se postupno afirmiraju na suvremenoj likovnoj sceni i koji su iz osobnih pobuda prihvatili slikarstvo kao područje djelovanja, Grgur Akrap i njegov opus nesumnjivo svojom vrijednošću i kvalitetom izričaja predstavljaju jednu od najzanimljivijih pojava.

Grgur Akrap izgradio je prepoznatljiv i autentičan slikarski rukopis, u kojem se očituje konceptualno promišljanje slikarstva te osobnog i javnog odnosa prema tom mediju, naglašavajući ulogu slikarstva kao svojevrsnog poziva, medijatora između materijalnog i duhovnog svijeta. U procesu rada u potrazi za sadržajem, umjetnik nasumično, intuitivno, u dostupnoj literaturi odabire određeni predložak koji izaziva određene osjećaje. Potom se prepušta tim osjećajima koji ga dovode do određene atmosfere koja uvjetuje i određeni proces slikanja.

Grgur Akrap nametnuo se likovnoj kritici kao mladi daroviti umjetnik, o čemu govore i nagrade i priznanja koje je dosad primio za umjetnički rad."

Martina Munivrana iz predgovora za izložbu Dvije sobe u MSU Zagreb

Kalendar za 2020.