medika logo
logo medika
Kalendar za 2022.
Kalendar za 2020.

Kalendar za 2021.

Stipan Tadić

Stipan Tadić rođen je 1986. godine u Zagrebu.

Studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završio je 2011. godine u klasi profesora Kauzlarića-Atača. Od tada djeluje kao slikar, ilustrator, strip crtač i muralist u okviru Autonomnog kulturnog centra „Medika“. Od 2013. godine član je Hrvatskog društva samostalnih umjetnika.

Glavni je organizator izložbe „Antisalon“ te potpredsjednik „Udruge Ilirskog zmaja“. Dobitnik je nekoliko nagrada te sudjeluje na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Trenutno boravi u New Yorku gdje je završio Diplomski studij na Columbia University School of The Arts na odsjeku slikarstva.

 

“On bilježi taj svijet onakav kakav on danas jest, kakav je početkom dvadeset i prvog vijeka, i njegov bi se umjetnički postupak u neko drugo vrijeme mogao nazvati društvenom kritikom. Danas, to je svojevrsni likovni komentar epohe bez društvene kritike. I povratak elementarnom smislu figurativnog prikazivanja svijeta i precrtavanja stvarnosti, dakle realizma u najširem smislu riječi, te svega onog što je poteklo iz realizma.

Ljudi su crtali i slikali da bi zaustavili vrijeme. Ili da bi ga poništili. Crtali su da bi mogli vidjeti kako izgleda svijet kada je nacrtan. Nakon otkrića fotografije toga je na neko vrijeme, na stoljeće-dva, nestalo. Dugo se, naime, vjerovalo, a ponegdje se još i danas vjeruje, da fotografski objektiv može ispuniti svrhu prikazivanja svijeta. Istina je, međutim, da on može zaustaviti vrijeme, uhvatiti idealan trenutak, ubiti sliku kad je najtačnija i najistinitija, ali fotografija – osim u rijetkim slučajevima i kod velikih umjetnika žanra – ne pripovijeda o svijetu i ne obuhvaća cjelinu slike. Fotografija je objektivni prikaz stvari, a gledatelj bi nešto drugo.

Recimo, njihovu subjektivnu bit.”

Iz teksta Miljenka Jergovića:
"Prigradski motivi Stipana Tadića, viđeni okom prolaznika", 22. 4. 2017.

 

Kalendar za 2021.