medika logo
HR   EN
logo medika

Izdanja Medikinih kalendara

Kalendar za 2020.

Grgur Akrap rođen je 1988. u Zagrebu. 2013. diplomirao je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Damira Sokića. Član je HDLU-a od 2012, a HZSU-a od 2018. godine.

Izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada od kojih se posebno ističu Nagrada za mladog umjetnika na 3. bijenalu slikarstva, Nagrada Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu na 51. Zagrebačkom salonu, Nagrada Iva Vraneković – umjetnik umjetniku na 4. bijenalu slikarstva i Grand Prix Erste Fragmenata 15.

Živi i radi u Zagrebu.

Kalendar za 2019.

U bezosjećajnosti suvremenog društva, obezvrijeđene predmetnosti i s hrpom imperativa nejasnih vrijednosnih uporišta, Lena stvara umjetnost imanentnu svome biću, a njena žudnja za životom puna je uzvišene ljepote, snage, nade.

Kalendar za 2018.

Medika sada u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu predstavlja kalendar koji obuhvaća izbor djela Akademijinih profesora i asistenata, koja se zasnivaju na poetikama figurativnog, poglavito slikarskog, grafičkog i crtačkog izraza. Time se Medika na svoj način pridružuje obilježavanju 110. obljetnice Akademije likovnih umjetnosti u 2017. godini i njezine duge povijesti („najstarija umjetnička sastavnica zagrebačkog Sveučilišta“) koja je većim dijelom ujedno i povijest hrvatske moderne i suvremene umjetnosti.

Kalendar za 2017.

"Lik žene u Kolekciji Vugrinec" - Kolekcija Vugrinec iz Varaždina koju je prikupio proslavljeni hrvatski nogometni reprezentativac i najbolji strijelac 1. hrvatske nogometne lige Davor Vugrinec obiluje lijepim ženskim likovima na slikama, čiji primjerci na izniman način zaokružuju priču o pojavi motiva žene u hrvatskome slikarstvu.

Kalendar za 2016.

Hrvatsku likovnu umjetnost 2. polovine XX. stoljeća obilježile su raznovrsne umjetničke pojave te brojne umjetničke osobnosti koje su tragale za modernim izrazom i progresivnim umjetničkim kretanjima. Nakon kratkog razdoblja dominacije socijalističkog realizma u poratnim godinama članovi zagrebačke grupe EXAT 51 (Eksperimentalni atelier) objavom manifesta 1951. obilježavaju odlučan prekid s tradicijom - zalažu se za slobodu umjetničkog stvaranja i ekperiment kao metodu, okreću se Zapadu te afirmiraju aktivni odnos umjetnosti i društva. Članovi grupe bili su slikari Vlado Kristl, Ivan Picelj i Aleksandar Srnec te arhitekti Bernardo Bernardi, Zdravko Bregovac, Zvonimir Radić, Božidar Rašica i Vjenceslav Richter.

Kalendar za 2015.

Sve što nas u djetinjstvu određuje u okvirima fantazijske zbilje unutar trodimenzionalne zbilje stvarnosti određenog mjesta, prostora i vremena utkano je u našu sadašnjost i budućnost koje jesmo ili nismo svjesni – u našu prezentsku zbiljnost. Fantazija i imaginacija, igra i kreacija, snovi i realizacija; dijelovi zamišljenog sustava unutar sustava realnosti koji se tumači, simbolički osvještava.

Kalendar za 2014.

Damir Fabijanić (1955.) intrigantan je fotograf s izrazitim stavom o fotografiji kojom tumači svijet oko sebe: čovjeka u odnosu prema prirodnoj i kulturnoj baštini u svojoj esenciji; fizičkim scenarijem u kojem se prepliću kulturno naslijeđe s fotografom promatračem - interpretatorom i stvarateljem viđenog.

Kalendar za 2013.

Slikar Matko Vekić prošao je u više od jednog desetljeća rada iznimno zanimljivu problemsku i motivsku amplitudu i nametnuo se kao jedan od najozbiljnijih autora suvremene hrvatske likovne umjetnosti. Njegov se ugled dijelom temelji na neupitnoj vjernosti odabranome mediju, a dijelom na sustavnoj modifikaciji tradicionalnih mogućnosti slikanja. I upravo to povezivanje tradicije i novih trendova Medika prepoznaje kao poveznicu sa slikarskim opusom Matka Vekića.

Kalendar za 2012.

Devedesetu godišnjicu rada Medika obilježava inventivnim kalendarom s djelima iz fundusa Moderne galerije. Vrednovanjem ponajboljeg iz hrvatske moderne kulturne baštine isprepleću se svjetovi dviju ustanova, gospodarstvene i kulturne, u zajedničkom cilju predstavljanja vrhunskih djela hrvatske kulture. Umjetnost prožima sve segmente čovjekova bivanja. Umjetnost je život / Zdravlje je život. Koliko umjetnost djeluje na duhovno određenje i duševno zdravlje čovjeka, zna svatko tko se prepustio snazi umjetnosti.

Kalendar za 2011.

U suradnji s akademskim slikarom Damirom Medvešekom, Medika d.d. ove je godine za vas pripremila kalendar za koji vjerujemo da će vam još više približiti umjetnost portretiranja.

Kalendar za 2010.

Medika d.d. i ove je godine za vas pripremila kalendar, ovaj put u suradnji s akademskim slikarom Zoltanom Novakom.
Kao najstarija veledrogerija u Hrvatskoj svjesni smo važnosti tradicije i iskustva, ali smo, isto tako, okrenuti budućim vremenima i izazovima koje nam ona nose. Nekonvencionalni pristup umjetnosti i pogled u budućnost Zoltana Novaka poveznica je s našim težnjama da uvijek budemo moderna i vodeća veledrogerija primjerena novim trendovima.

Kalendar za 2009.

Tihomir Lončar rođen je u Vinagori 1953. godine. Po završetku osnovnog školovanja upisuje slikarski odjel Škole primjenjenih umjetnosti u Zagrebu koju je završio 1974. Iste godine upisuje studij slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirao je u klasi Vasilija Jordana.

Prvu samostalnu izložbu priredio je 1985. godine.